Spring naar inhoud

Fokresultaten hengsten nieuwe fokplan

In bijgaand bestand is een overzicht opgenomen van de fokresultaten van hengsten die zijn goedgekeurd in 2006 of later en waarvan dit jaar (begin november) een beoordeling gaat plaatsvinden m.b.t. de status.

Dit overzicht wordt net als vorig jaar verstrekt omdat er veel vraag is naar de huidige statussen van (jonge) hengsten, met name over wat er nog getoond moet worden op premiekeuringen voor afronding van de 1e of 2e fase.

In het overzicht is met arcering aangegeven op welke fronten de betreffende hengst (nog) niet voldoet om een 1e of 2e fase af te kunnen ronden.

De normen waaraan de hengsten moeten voldoen zijn:

 

1e fase:

 • 20 veulens, 12 enters, 8 twenters (voor hengsten goedgekeurd in 2006 t/m 2008 geldt: 15 veulens, 7 enters, 4 twenters)
 • In deze aantallen worden ook hengsten meegeteld
  • 20% van de geregistreerde hengstveulens tonen op keuringen
  • 40% van de geregistreerde merrieveulens tonen op keuringen
  • 60% van de aangeboden merrieveulens tonen als entermerrie
  • 60% van de aangeboden entermerries tonen als twentermerrie
  • Jeugdindex van minimaal 4,75 (minimaat), 5,00 (kleurhengsten > 86 cm.), 6,00 (zwart > 86 cm.)

In de percentages enters en twenters worden aangeboden hengsten en ruinen niet meegerekend.

 

2e fase:

 • 12 stamboekopnames categorie A of B
 • 7 verschillende 3 jaar of oudere dieren tonen op premiekeuringen
 • Minimaal 10 beoordelingen van 3 jaar en oudere dieren op premiekeuringen
 • Ouderenindex van minimaal 10,00 (minimaat), 11,00 (kleurhengsten >86 cm. en zwart kleine maat), 12,00 (zwarte hengsten vanaf 93 cm.)

 

Naast bovenstaande gelden er diverse regels met betrekking tot reductie van de vereiste aantallen, deze staan beschreven in richtlijnen 2 van het keuringsreglement (te vinden op de website onder stamboekinformatie – statuten en reglementen).

 

Van de hengsten goedgekeurd in 2013 (C-jaargang) zal dit jaar voor het eerst een beoordeling plaatsvinden. Van deze hengsten komen dit jaar voor het eerst twenters op de keuring. Bij deze groep is daarom geen arcering aangebracht in twenters en jeugdindex. Evenzo is bij de hengsten goedgekeurd in 2012 (B-jaargang) geen arcering aangebracht bij de 3 jaar en oudere dieren en de totale index.

 

Nieuw: Onlangs is het pony-administratie systeem van het NSPS verder geautomatiseerd. Daardoor wordt er vanaf heden in de overzichten van de fokstaten van hengsten (en dus ook in dit overzicht) rekening gehouden met overleden en geëxporteerde nakomelingen, voor zover dit volgens de officiële procedures is geregistreerd. Voor de aantallen geregistreerde veulens tellen van voorgaande jaren alleen die veulens mee die daadwerkelijk voorzien zijn van een chip en waarvan het chipnummer bij het stamboekkantoor is geregistreerd. Een niet-gechipt veulen wordt geacht niet te bestaan (zo is ook het geval bij bijv. een kroonaanvraag voor een merrie). Van het huidige jaar worden alle geregistreerde en in leven zijnde veulens weergegeven.

te beoordelen hengsten (juni 2015)