Spring naar inhoud

Verzorging aanloop keuring

Mijn pony en de premiekeuring

Een spannend gebeuren, de jaarlijkse premiekeuring. Staat mijn pony er wel goed op? Hoe bereid ik mijn pony goed voor op deze keuring? Ook hier geldt dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. En uiteraard is de tijd die men wil of kan investeren in de pony’s per lid verschillend. De essentie van onderstaand verhaal is zeker geen richtlijn van hoe het moet, maar is bedoeld voor die (beginnende) fokkers die worstelen met bovenstaande vragen. Mijn doel is bereikt als juist bij deze doelgroep een aantal vragen wordt beantwoord en uiteindelijk een enorme teleurstelling op de premiekeuring voorkomen kan worden. Voor alle duidelijkheid: toiletteren en conditioneren betekent voor mij het op een natuurlijke wijze het beste in de pony boven halen. Natuurlijk hebben het toilet en de conditie invloed op de primering, maar we moeten realistisch blijven: een perfecte toilettering en conditionering zal van een matige pony geen topper maken. Immers de bouw van de pony kunnen we nog steeds niet veranderen.

Een goede conditie  van de pony is de basis voor een goed verloop van de keuring. De pony mag niet te dik, maar ook niet te dun zijn. Natuurlijk kan de ene pony iets meer hebben dan de andere, maar een goede maatstaaf is het voelen van de ribben. Als richtlijn houd ik aan de ribben net wel, net niet te kunnen voelen. Op het moment dat de ribben al vanaf een afstand zichtbaar zijn is de conditie te schraal, terwijl bij een te rijke conditie de manenkam veelal niet al te soepel aan voelt en de croupe veelal gespleten is.

Vele factoren hebben invloed op de conditie van de pony. Zogende merries geven soms veel aan het veulen, een guste merrie groeit vaak te snel en een factor die we niet in de hand hebben is het weer. Om de conditie van de pony optimaal te krijgen, zal in een vroeg stadium, minimaal 10 weken voor de keuring, bekeken moeten worden hoe de conditie is. Om zichtbaar effect te krijgen van bijvoeren zal er zes tot acht weken gevoerd moeten worden. Bijvoeren met merriebrok heeft vaak tot gevolg dat de melkproductie enorm gaat toenemen, waardoor het veulen vaak vet wordt en het gewenste resultaat bij de merrie achterwege blijft. Een goed alternatief is bijv. het voeren van maisvlokken. Een pony met een te rijke conditie zal langzaam moeten afvallen om hyperlipemie (vet in het bloed) te voorkomen. Houdt er rekening mee dat een pony in een ‘kale’ wei dagelijks elke millimeter uitgelopen gras weer opneemt; het meest voedzame gras wat wij een pony kunnen geven. Beter is deze pony’s in het lange hooigras te weiden; echter dit moet wel voor handen zijn en een zeer ruwe weide is vaak het ongewenste gevolg. Bijvoeren is zeker niet noodzakelijk. Echter, een volle grasbuik wil gaandeweg de keuringsdag nog wel eens invallen, waardoor een pony wat opgetrokken oogt. Dit kan voorkomen worden door de pony toch een week of zes voor de keuring wat kracht/ruwvoer bij te voeren. In een volle grasweide neemt de pony het krachtvoer vaak beter op. Een hele rustige pony kan iets actiever worden gemaakt met wat haver. In de winkel en via internet zijn veel bijproducten verkrijgbaar voor een extra glimmende vacht etc. Ik ben van mening dat een pony in de juiste conditie na het wassen van zichzelf al meer dan voldoende glanst.
Een goed ontwormplan heeft veel invloed op de conditie van uw pony. Zeker het goed ontwormen van veulens wordt nog wel eens vergeten. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Een week of drie voor de keuring dient uw pony goed bekapt te worden. Doe dit niet op het allerlaatste moment, zodat de pony kan wennen aan een eventuele nieuwe stand. Een veulen heeft nog wel eens last van extra snelle teengroei. Een extra bekapbeurt is dan noodzakelijk.

Soms is het handig tijdig te oefenen met uw pony aan het halster en het touw. Oudere merries zullen dit kennen, maar veulens en jeugdpony’s zijn vaak zeer onwennig op onbekend terrein, zoals bij een keuring. Goed oefenen kan veel stress voorkomen. Met veulens kunt u niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Doe een jong veulen af en toe een halster om en laat het regelmatig (samen met de moeder) aan het touw lopen. Ook het vroegtijdig vastzetten van een veulen levert veel winst op. Maak het oefenterrein groter dan het weiland. Loop met uw pony langs de weg, stap door waterplassen en over voorwerpen, zoals een tuinslang. Ook het oefenen met opstellen is wenselijk, ook voor uzelf.

Manan vlechten met strotouw.
Manan vlechten met strotouw.

Het hebben van veel behang (manen en staart) is een ras eigenschap. Het is wenselijk dat de manen naar beide kanten hangen. Niet altijd is dit van nature het geval. Dit kunt u doen door na het wassen de manen in kleine staartjes met elastiekjes naar de gewenste kant laten hangen. Een andere mogelijkheid is een tweetal weken voor de keuring de manen in te vlechten met vliegen- of strotouw. Zorg er wel voor dat u deze vlechten minimaal een dag voor de keuring uithaalt, anders zitten er op de keuringsdag teveel krullen in de manen. Schroom niet om de borstel door de manen te halen, zodat de ontstane scheiding in de manen niet meer zichtbaar is. Dit geeft een natuurlijker beeld van de pony. De staart kunt u ten tijde van het vervoer even invlechten, zodat de kans op bevuiling kleiner wordt. Ook hier geldt: laat een vlecht er niet te lang inzitten om krulvorming te voorkomen.
Overtollige beharing aan de onderkant van het hoofd kunt u met een uitdunschaar wat verwijderen. Kijk hierbij altijd of het überhaupt noodzakelijk is om te gaan knippen. Uitstekende haren uit de oren knipt u weg. Door ruimschoots voor de premiekeuring het knipwerk te verrichten behoudt u het natuurlijke beeld. Bij een keuring vroeg in het seizoen staat de pony in zomertenue. Bij de latere keuringen begint de wintervacht al te groeien. Pas het beperkte knipwerk hierop aan. Het is niet toegestaan om haren in de manen of staart te plakken.

Over het wassen van de pony’s zijn de meningen verdeeld. Ook dit is afhankelijk van het moment van keuren en de weersomstandigheden. Zelf ben ik er een voorstander van de pony’s van top tot teen te wassen, enkele dagen voorafgaand aan de premiekeuring. Er zijn diverse shampoos in omloop. Zelf wassen we de pony’s altijd met groene zeep en lauw water. Goed uitspoelen van de shampoo is een must om een mooie glans op de vacht te krijgen. De staart en manen worden direct na het wassen na behandeld met crèmespoeling zodat ze makkelijk uit te kammen zijn. Het uitkammen wordt vereenvoudigd door voorafgaand aan het wassen de staart en manen alvast knoopvrij te maken. Door de staart en manen te sprayen met equistar blijven ze een aantal dagen klitvrij. Indien nodig brengt u na het wassen kleine staartjes aan, zoals hiervoor beschreven.

Persoonlijk laat ik de merries de laatste 10 dagen voor de keuring in het volle gras lopen en gaan de pony’s op de dag van de keuring vanuit het weiland de trailer op. Maar ook hier is veel afhankelijk van de pony zelf. De ene merrie kan het goed verdragen om een nachtje op stal te staan, terwijl de andere al erg optrekt van een nachtje op stal. Enig bijvoeren, zoals hiervoor beschreven kan het één en ander opvangen. Een gewassen bonte pony of palomino blijft uiteraard in een mooi strobed schoner dan ’s nachts in het weiland waarbij even languit gaan liggen in het zand terwijl de pony nog nat is van de ochtenddauw een zeer frustrerend begin van een toch al spannende dag kan zijn.

Bij de laatste voorbereidingen van de premiekeuring hoort uiteraard het klaarzetten van de spullen. Borstels, glansspray, wit halster en touw, zweep, uw eigen witte kleding, emmer (om water te geven) en hooi. Realiseer u wel dat in veel maneges vanwege de bodem niet gevoerd mag worden. Tijdens het vervoer van de pony’s dient u het paspoort bij u te hebben. Veulens t/m een leeftijd van zes maanden mogen aan de voet van de moeder zonder paspoort vervoerd worden.

Tot slot nog enkele tips voor de keuringsdag. Zorg voor een goed passend wit halster. Een mooi passend halster geeft een mooie uitdrukking aan het hoofd. Loop met uw pony even los voordat u de baan in gaat. Bezoekt u voor de eerste keer een keuring bekijk dan enkele rubrieken voorafgaand aan de uwe een volledige rubriek, zodat u redelijk weet wat u in de baan te wachten staat. Voorafgaand aan de premiekeuringen vinden een aantal fokdagen en zomerkeuringen plaats. Uiteraard wordt ook hier gestreden om de hoogste eer, maar de pony’s worden op deze keuringen niet geprimeerd. Dit zijn ideale gelegenheden om te oefenen; voor u, omdat u nog onervaren bent, of voor uw pony. Veel ervaren fokkers gebruiken juist deze fokdagen om hun jeugdpony’s te laten wennen aan het keuringsgebeuren.
Schroom niet uw vragen te stellen aan ervaren fokkers of de bestuursleden van uw fokvereniging. Velen zijn bereid u op weg te helpen om samen te kunnen genieten van deze prachtige hobby.

Pony met slecht passend halster                      Dezelfde pony met passend halster

Zoals reeds in het begin geschreven van dit artikel geschreven, er is niet één juiste manier waarop het moet. Afhankelijk van uw situatie en mogelijkheden zijn er tal van mogelijkheden om uw pony op een goede manier voor te bereiden en te presenteren. Vanaf deze plaats wens ik u veel succes toe met de voorbereidingen op de premiekeuring en hoop van harte dat u met een voldaan gevoel huiswaarts kunt keren van uw (eerste) premiekeuring.