Spring naar inhoud

Verzorging aanloop stamboekopname

Mijn pony en de stamboekopname

De stamboekopnames komen er weer aan. Voor de één gesneden koek, voor de ander de eerste keer en een spannende gebeurtenis waarbij de vraag leeft; “Hoe moet ik mijn pony presenteren”.
Belangrijk is de pony te presenteren in een goede conditie. Nu valt dit niet altijd mee, zo vlak na de winter en waarbij de pony’s in meer of mindere mate in het wintertenue staan. Maar een goede conditie is zeer belangrijk voor het welzijn van het dier en de kwaliteit van bewegen. Maak tijdig een afspraak met de hoefsmid, zodat de pony een week of drie voor de opname netjes en correct bekapt kan worden. De stamboekinspectie wordt gehouden op een harde bodem, een pony die slechts enkele dagen voor de opname wordt bekapt, kan dan nog wel eens gevoelig lopen. Vergeet niet uw pony tijdig bij de secretaris van de fokvereniging waar u deel wilt nemen aan de stamboekopname aan te melden. (U bent vrij om te kiezen aan welke stamboekopname u deel wilt nemen.)
Voor de stamboekopname hoeven de pony’s niet gewassen te worden. Is de staart erg vuil, dan kunt u evt. alleen deze wassen, maar in de meeste gevallen zal het netjes uitborstelen van de staart ruimschoots voldoende zijn. Ook de manen kunt u borstelen, zodat er geen knopen meer inzitten. Gebruik van anti-klit spray kan het borstelen van de staart en manen vergemakkelijken.  Soms zitten de oren vol met vetachtige plukken haar, deze kunt u verwijderen met een schaar.
Tijdens de eerste stamboekopnames zitten de meeste pony’s nog volop in het winterhaar, al is de verharing reeds begonnen. Geeft een goede borstelbeurt niet het gewenste resultaat, dan kan het uitblazen van de vacht uitkomst bieden. Als de verharing reeds vergevorderd is, is het goed borstelen van het lichaam voldoende om de pony netjes te presenteren. Vlak voor vertrek naar de opname even wat glansspray aanbrengen kan uw werk extra verfraaien, maar is zeker geen must. Stappen en draven aan het halster en touw zal voor de meeste pony’s geen probleem zijn. Echter, tijdens de veterinaire inspectie moet de pony ook op de volte worden getoond. Rechtsom op de volte is veelal geen probleem, linksom is voor veel pony’s onwennig. Dit kunt u uiteraard thuis even oefenen. Oefen ook even het opstellen voor de inspecteur, waarbij de pony in een natuurlijke houding moet staan en alle vier benen zichtbaar zijn.
Pas voor de stamboekopname een wit halster, zodat de pony met een goed passend wit halster gepresenteerd kan worden. Een wit voorbrengtouw maakt het “plaatje” compleet. En uzelf? Gewoon vrijetijdskleding en gemakkelijk schoeisel, het witte tenue kunt u in de kast laten hangen.
Vlak voor vertrek even nadenken; Heb ik pony, paspoort, bewijs van inschrijving, halster, touw,borstel en geld? En u kunt uw pony fraai getoiletteerd en op de juiste manier voorstellen aan de stamboekinspecteur en veterinair.

Pony voor voorbereiding s-opname
Pony voor voorbereiding s-opname

 

Pony na voorbereiding s-opname
Pony na voorbereiding s-opname