Spring naar inhoud

Statuten en reglementen

Pony hoofdjeHet Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS) is opgericht op 23 oktober 1937 en één van de grootste stamboeken in Nederland en zelfs het grootste stamboek van Shetland pony’s ter wereld.

Het stamboek is een vereniging met momenteel een kleine 2.300 leden in binnen- en buitenland. Het NSPS heeft als doel het verbeteren en het behouden van het Shetland pony ras. Daarbij verzorgt het NSPS een betrouwbare registratie van afstammelingengegevens en selecteert door middel van keuringen, afstammelingenonderzoeken en ABOP-proeven.  Het NSPS geeft 10 keer per jaar het blad “De Shetland Pony” uit. In dit blad worden leden op de hoogte gehouden over onder andere het beleid en ontwikkelingen in de fokkerij, verzorging van de pony, verslagen van wedstrijden en activiteiten.

Er zijn ruim 550 hengsten met een officiële licentie van het NSPS beschikbaar voor de Shetland pony fokkerij. Jaarlijks dekken zij samen zo’n 4.900 merries. Uit deze dekkingen worden elk jaar ruim 3.200 veulens geregistreerd.

De voorwaarden voor de opname van Shetland pony’s in de stamboekregisters en de regels met betrekking tot de beoordeling van pony’s tijdens keuringen en de mede op basis daarvan te behalen predicaten, zijn vastgelegd in het Stamboekreglement en het Keuringsreglement.

 

In de ALV van 4 mei 2024 zijn nieuwe statuten en reglementen aangenomen, deze worden nu verwerkt tot officiële documenten. Deze zullen zo snel mogelijk geplaatst worden op deze pagina. De enige ongewijzigde is het onderstaande reglement, dus is nog wel gepubliceerd.

Reglement commissie van beroep