Alle paardachtigen binnen de Europese Unie zijn te identificeren aan hun paspoort en in de meeste gevallen middels een transponder die in de hals van het dier is ingebracht. De gegevens van het paard worden vastgelegd in de database van de paspoortuitgevende instantie, in dit geval het bestand van het Nederlands Shetland Pony Stamboek.
Het NSPS mag naast het chippen en registreren (voorzien van paspoort) van dieren die in de stamboekadministratie kunnen worden ingeschreven, zorgdragen voor het chippen en registreren van andere paardachtigen die niet bij een stamboek in Nederland kunnen worden geregistreerd of staan geregistreerd. In Nederland geldt sinds 2004 de verplichting dat alle paardachtigen d.m.v. een chip en paspoort geïdentificeerd moeten kunnen worden. Pony’s laten chippen en het uitgeven van paspoorten kan zowel door leden maar ook door niet-leden van het stamboek worden aangevraagd.
Een paspoort is noodzakelijk voor de identificatie van een paard, pony of ezel. Bovendien geeft het inzicht in de medische behandelingen die het dier heeft ondergaan; dit is ter bescherming van de volksgezondheid. En minstens zo belangrijk: als eigenaar geeft u erin aan of het dier wel of niet bestemd is voor de slacht.
De regels voor het paardenpaspoort stammen uit juli 2009. Deze regels zijn gebaseerd op de Europese Verordening. Deze kunt u vinden op de website: www.rvo.nl
U kunt kiezen tussen een het registreren met afstamming of zonder afstamming (I&R). Wat dit precies inhoudt wordt hieronder verder uitgelegd.
Hoe krijg ik een pony geregistreerd met afstamming?
De meest gangbare vorm van registratie is ‘Veulenboekregistratie’ oftewel geregistreerd met afstammingsgegevens. De gegevens van de vader en moeder worden hierbij in het paspoort vermeld. De pony’s die op deze manier geregistreerd staan kunnen worden gebruikt in de fokkerij.
Als een bij het NSPS-geregistreerde merrie gedekt is door een bij het NSPS-geregistreerde dekhengst, heeft u van de hengstenhouder een dekbewijs ontvangen. Daarbij zit ook een roze geboortebericht. Dit originele geboortebericht dient u in te vullen en (in het geheel) binnen 14 dagen na geboorte van het veulen op te sturen naar het stamboekkantoor. Wanneer u onverhoopt dit roze geboortebericht kwijt zou zijn, kunt u bij het stamboekkantoor een duplicaat aanvragen. Naast het roze geboortebericht is het ook mogelijk om de geboorte digitaal aan te melden. Dit kunt u doen via Mijn NSPS.
Na ontvangst van de geboortemelding ontvangt u van het stamboekkantoor een factuur. U wordt verzocht op de factuur te controleren of de naam van het veulen correct gespeld is. De kosten van het registreren van een veulen zijn inclusief chippen en veulencontrole door de regionale paspoortconsulent, het officiële paspoort en de inschrijving in het Veulenboek van het Nederlands Shetland Pony Stamboek.
Ongeveer twee weken na verzending van de factuur wordt het chipformulier van uw veulen verstrekt aan de paspoortconsulent in uw regio. Deze persoon zal contact met u opnemen om een afspraak te maken wanneer hij het veulen kan komen chippen. Het veulen dient hiervoor minimaal twee maanden oud te zijn (op jongere leeftijd is het spierweefsel vaak nog te slap om de chip te laten inkapselen). De paspoortconsulent controleert het veulen middels de gegevens die op het chipformulier staan vermeld. Het chipformulier wordt door de paspoortconsulent samen met de barcodestickers geretourneerd naar het stamboekkantoor. Daar wordt een paspoort en Bewijs van Inschrijving gemaakt aan de hand van dit formulier. Deze documenten worden daarna naar u toegezonden. Gemiddeld duurt het, vanaf het moment van chippen, ongeveer vier weken voordat het paspoort aan u verzonden kan worden.
Let wel: voor het registreren van veulens met de afstamming van de ouders erbij dient u lid te zijn van het Nederlands Shetland Pony Stamboek.
De namen van de veulens dienen jaarlijks met een vaste letter te beginnen. Hieronder kunt u de beginletters van de komende jaren vinden:
2020: O
2021: P
2022: Q, R
2023: S
2024: T
2025: U
De identificatie en registratieregeling (I&R-regeling, geregistreerd zonder of met gedeeltelijke afstamming)
De Identificatie & Registratie-regeling (I&R) is er voor paarden en pony’s in alle leeftijden en rassen waarvoor alleen deze registratie moet plaatsvinden en waarvoor dus geen inschrijving bij een van de Nederlandse paarden- of ponystamboek plaatsvindt. Deze I&R-registratie is zonder vermelding van de afstammingsgegevens. De veulens die op deze manier zijn gemeld worden alleen in het systeem vermeld als I&R-opname. Sinds de invoering van de verplichte I&R-regeling in Nederland moet iedereen zijn of haar paardachtigen laten registreren en ervoor zorgdragen dat de dieren binnen 6 maanden na geboorte zijn voorzien van een chip en een paspoort.
Wanneer u pony’s bezit waarvoor een paspoort is afgegeven voor 1 juli 2009 en waarin géén paragraaf voor medische behandeling is opgenomen dient u het paspoort te laten vervangen door een nieuw paspoort. Paspoorten zonder deze medische gegevens of een medisch inlegvel zijn niet meer geldig!
Wilt u meer informatie over de I&R-regeling raadpleeg de site van het RVO: www.rvo.nl. Op deze site kunt u tevens een chipnummer van een paard of pony invoeren om op te zoeken waar (bij welk stamboek) het betreffende dier staat geregistreerd.
Wat moet u doen
Wilt u een pony laten chippen dan kunt u een afspraak maken met de paspoortconsulent in uw regio. Zodra de pony gechipt is moet u rekening houden met een verwerkingstijd van ongeveer 4 weken.
De paspoortconsulenten hebben allen hun eigen regio. In het menu ‘Contact’ kunt u vinden welke paspoortconsulent er in uw postcodegebied werkzaam is en vindt u de daarbij behorende contactgegevens.
Veulens waarvan wel een afstamming bekend is, kunnen ook als I&R geregistreerd worden. Dit dient dan te worden vermeld op het roze geboortebericht, anders wordt de veulenregistratie volledig met afstamming verwerkt. Wanneer het stamboekkantoor een geboortebericht ontvangt met de aanvraag tot I&R-registratie zal deze verwerkt worden en zal er een factuur naar de aanvrager worden gestuurd. Het chipformulier wordt verstrekt aan de paspoortconsulent in uw regio. Deze persoon zal contact met u opnemen om een afspraak te maken wanneer hij het veulen kan komen chippen. Het veulen dient hiervoor minimaal twee maanden oud te zijn (op jongere leeftijd is het spierweefsel vaak nog te slap om de chip te laten inkapselen). De paspoortconsulent controleert het veulen middels de gegevens die op het chipformulier staan vermeld. Op het stamboekkantoor wordt een paspoort gemaakt aan de hand van dit formulier. Dit paspoort wordt daarna naar u toegezonden. Gemiddeld duurt het, vanaf het moment van chippen, ongeveer vier weken voordat het paspoort aan u verzonden kan worden.
Als u geen lid bent van het stamboek en/of uw veulen is geboren uit een niet geregistreerde dekking kunt u gebruik maken van het I&R geboortebericht dat u kunt vinden onder Diensten, Downloads. Voor leden wordt met gebruik van dit formulier de afstamming aan moederszijde geregistreerd wanneer de moeder is ingeschreven in Stamboek of Veulenboek.
Wilt u zelf contact opnemen met uw paspoortconsulent, dan kunt u de contact gegevens vinden onder het kopje Contact.