Spring naar inhoud

Mededeling keuringsseizoen

Ter voorbereiding op het komende keuringsseizoen zijn onze juryleden keer bij elkaar geweest.

In het kader van het twee jaar geleden ingezette plan van aanpak begeleiding juryleden is tijdens de eerste sessie vooral aandacht geschonken aan het geven van toelichting per microfoon. Vorig jaar heeft mevrouw Marian Dorresteijn, hengstenjurylid KWPN, ons hierover in twee bijeenkomsten al begeleid. Dit jaar heeft mevrouw Sabien Zwaga, inspecteur bij het KFPS, ons meegenomen in de theorie en de praktijk van het geven van toelichting. Tijdens de tweede sessie op de veterinaire faculteit in Utrecht is door onze stamboekveterinair Emi Visser met haar collega Gerben Bronkhorst vooral aandacht besteed aan hoefvormen en beenstanden. Tijdens deze bijeenkomst in Utrecht waren ook de leden van de FTC uitgenodigd.

Er is afgesproken dat de juryvoorzitter dit jaar op iedere premiekeuring tijdens alle kampioenschappen via de microfoon een toelichting gaat geven, terwijl de pony’s nog rondstappen. Zo geven we invulling aan de wens van veel leden en trachten we uitleg en voorlichting te geven. Dit is een traject dat we vorig jaar ingezet hebben en de komende jaren verder willen uitbreiden. De juryleden gaan hier ook dit jaar weer ervaring mee opdoen.

Dit jaar worden weer zogenaamde “wildcards” uitgegeven aan opvallende driejarige merries die net geen kampioen geworden zijn. Deze “wildcard” is een uitnodiging voor deelname aan het nationaal kampioenschap in oktober te Lunteren. Alleen extra opvallende driejarige merries komen hiervoor in aanmerking. De jury zal in voorkomende gevallen deze merries aan het einde van de keuringsdag uitnodigen een wildcard in ontvangst te nemen.

Het bestuur heeft het advies van de FTC overgenomen om de volgende aandachtspunten mee te geven aan de juryleden t.b.v. het beoordelen van de pony’s tijdens het komende premiekeuringsseizoen:

  • Goede voeten
  • Goede schoftontwikkeling
  • Croupevorm en -lengte
  • Lengte voorbeen

 

We wensen iedereen veel plezier en succes bij de komende premiekeuringen.