Spring naar inhoud

Hengstenkeuring 2024, programma van de voorselectie

Op donderdag 7 en zaterdag 9 december vindt de voorselectie van de nieuwe jaargang hengsten plaats. Er zijn 144 hengsten aangemeld om eventueel een deklicentie te verkrijgen. Een mooi aantal en al deze hengsten verdienen de onverdeelde aandacht van jury en publiek, zowel in de hal als online.

Er zijn diverse aanpassingen gedaan in het programma ten opzichte van voorgaande jaren. Er wordt geprobeerd te voldoen aan wensen vanuit de jury, de deelnemers en het publiek. Een nadrukkelijke wens vanuit de deelnemers is om de drie bezichtigingen per maat weer op één dag af te werken. Vanuit de deelnemers komt ook de opmerking dat werken met een tijdschema duidelijk en prettig is. Verder is uit de evaluatie van afgelopen jaar gebleken dat het rondstappen in de groep voorafgaand aan een eerste bezichtiging werd gemist, een punt ingebracht door zowel jury als publiek.

De driehoeksbaan blijft gehandhaafd, deze wordt als bijzonder positief ervaren. Ook de livestream keert terug, voor hen die fysiek niet in staat zijn om Mariënheem te bezoeken, maar evenzeer ook voor hen die niet de gehele dag aanwezig kunnen zijn en toch mee willen kijken.

Want zoals gezegd, het programma gaat om:  Vanaf 09.00 uur wordt er begonnen met de eerste bezichtiging. Op donderdag voor de minimaat en aansluitend de kleine maat, op zaterdag voor midden- en grote maat. De hengsten komen op catalogusvolgorde in de baan, maar stappen eerst groepsgewijs rond. Direct na het rondstappen van een groep vindt de individuele eerste bezichtiging van de hengsten uit die groep plaats. Voor deze bezichtiging in combinatie met de stamboekinspectie wordt gemiddeld vier minuten per hengst gerekend.  Met voldoende tijd voor het rondstappen en een kleine lunchpauze eindigt de eerste bezichtiging dan op beide dagen rond 16.30 uur.

Na de eerste bezichtiging trekt de jury zich terug voor het doorspreken van de aangewezen hengsten, in samenwerking met de veterinairs en stamboeksinspectie. Zoals gezegd is er gevraagd om op dezelfde dag de beoordelingen af te ronden, dus ook de tweede en derde bezichtiging.

Er komt daarom een avondprogramma. Om 18.00 uur komen de aangewezen hengsten voor de tweede bezichtiging terug in de baan. Deze hengsten worden wederom groepsgewijs voorgesteld aan jury en publiek. Hierna volgt dan de individuele beoordeling met toelichting van de jury. Het sluitstuk wordt de derde bezichtiging. Door het programma zo in te delen wordt de onverdeelde aandacht van de jury mogelijk gemaakt, maar zeker ook die van iedere liefhebber. Benut deze avonden om samen met andere fokkers en geïnteresseerden de selectie te volgen, erover te discussiëren of uw keuzes te bepalen. Dit kan in Mariënheem maar natuurlijk ook thuis via de livestream.

De catalogus voor de voorselectie is beschikbaar op de komende ALV van onze vereniging of kan worden opgevraag bij het stamboekkantoor via hk@nsps.nl. De prijs is dan €16,00 incl. de verzendkosten.