Spring naar inhoud

Traces certificaat verplicht bij import

Voor alle paardachtigen die in Nederland verblijven geldt dat zij in de centrale databank van RVO geregistreerd moeten zijn. Wordt een paard/pony in Nederland geboren gebeurt deze registratie automatisch via het NSPS of een ander stamboek waar deze thuishoort.

Bij importpaarden/pony’s gebeurt dit uiteraard niet, zij komen met een buitenlands paspoort naar Nederland en moeten net zoals alle andere paarden/pony’s bij RVO geregistreerd worden. Hier zijn regels voor, zoals het laten registreren van het buitenlandse paspoort bij een paspoort uitgevende instantie zoals het NSPS. Dit moet binnen 30 dagen na de import aangevraagd zijn. De registratie in de database is een verplichting voor alle paarden/pony’s die geïmporteerd worden, naast dat ze bij het NSPS in de database worden geregistreerd met complete afstamming waardoor u met het fokprogramma mee kunt doen.

Sinds begin dit jaar is ook een TRACES-certificaat verplicht bij verplaatsing van een paard/pony binnen de EU. Het TRACES-certificaat is een gezondheidscertificaat wat geldt binnen Europa en is vooral bedoeld om de verspreiding van dierziektes tegen te gaan. Het certificaat laat onder meer zien waar een paard/pony vandaan komt en waar het naartoe is vervoerd. Als er een paardenziekte uitbreekt, is dit belangrijke informatie. Wanneer er geen Traces-certificaat aangeleverd wordt zal het Stamboekkantoor het paspoort moeten afstampelen tegen de slacht voor menselijke consumptie.

In deze link kunt u meer vinden over het Traces certificaat: TRACES certificaat

Alvorens het paard/pony geregistreerd kan worden bij de RVO en binnen onze administratie heeft het stamboekkantoor gegevens nodig van zowel paard/pony als eigenaar en ook het UBN-nummer waar het paard op geregistreerd moet worden door ons. Op onze website is een formulier te vinden, deze stuurt u ingevuld op naar het stamboekkantoor. Hierbij zijn verschillende werkwijzen.

  • Indien er geen Traces-certificaat bij het paard is moet het originele paspoort samen met een kopie van het ID van de eigenaar en het ingevulde importformulier (te vinden bij downloads op onze website) naar Steenderen opgestuurd worden. Bij deze import zal het paspoort dan ook afgestempeld worden tegen slacht voor menselijke consumptie, maar wordt wel in de RVO database en onze administratie geregistreerd.
  • Wanneer er wel een Traces-certificaat bij het paard is volstaat een kopie van het paspoort. Dit kunt u mailen naar a.groothuis@nsps.nl samen met een kopie van het ID bewijs en het ingevulde importformulier. Als alles in orde is zal het paard/pont geregistreerd worden, mocht er toch iets niet in orde zijn zal het originele paspoort toch opgevraagd worden.

Export

Bij export zijn er 2 verschillende stappen:

  • U vraagt een inspecteur of paspoortconsulent om de pony te inspecteren, wanneer dit is gebeurd zal de pony op naam worden overgeschreven van de nieuwe eigenaar, een nieuw BVI worden gemaakt en zal voor onze stamboekadministratie worden geëxporteerd. Denk aan hengsten met een deklicentie of voor nakomelingen van hengsten die in hun termijnen zitten. Hiervoor kan het heel belangrijk zijn dat een pony via deze manier geëxporteerd wordt, zodat een vaderdier niet in de knoei komt met de aantallen en percentages bij de te tonen nakomelingen. Wanneer een hengst niet op deze manier geëxporteerd wordt zal de deklicentie vervallen. Alleen bij bovenstaande export krijgt een hengst zijn status als dekhengst weer terug mocht hij weer geïmporteerd worden.
  • Bij export van een paard is ook een TRACES-certificaat nodig, hoe u deze kunt aanvragen kunt u nalezen op de website van de NVWA (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/paarden/diergezondheidscertificaat-voor-een-paard-aanvragen ). Het Stamboekkantoor zal de export van het paard/pony verwerken in de registratie, echter dient de eigenaar zelf het paard af te melden bij RVO en het TRACES-certificaat tijdig aan te vragen. Middels dit certificaat kan het paard/pony ook in het buitenland weer geïmporteerd worden.