Spring naar inhoud

Buitenlandse hengsten

De laatste tijd hebben meerdere leden vragen gesteld aan het stamboek over hengsten die een buitenlandse licentie hebben. Al vele jaren dekken in Nederland hengsten die niet over een Nederlandse licentie beschikken, maar in het buitenland wel zijn goedgekeurd. Tot voor kort verstrekten de buitenlandse stamboeken dekbonnen voor deze hengsten. Daarmee konden de veulens via dit internationaal dekbewijs worden geregistreerd bij het NSPS.

Een heel aantal buitenlandse stamboeken doen dat nog steeds op deze wijze. Maar er zijn nu ook stamboeken die dat niet meer doen. Daarmee werden een aantal leden van het NSPS plotseling voor een onaangenaam feit geplaatst. Van een hengst waarmee volgens Europese afspraken in sommige gevallen al een aantal jaren was gedekt, konden opeens geen dekbonnen meer worden verkregen. Dit speelt met name van hengsten die in Zweden, België en het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd.

Het onderwerp buitenlandse deklicenties is in het verleden ook al regelmatig in het bestuur aan de orde geweest. Daarom hebben we nu contact gezocht met oud-voorzitter Ernst Termeer, die in het verleden veel kennis over dit onderwerp heeft opgedaan. In zijn bestuursperiode zijn onder meer zaken met betrekking tot de erkenning van ons stamboek aan de orde geweest, die hiermee ook te maken hebben. Verder hebben we de vraag “Hoe om te gaan met buitenlandse deklicenties?” neergelegd bij RVO fokkerij. En de medewerkers van het stamboekkantoor hebben in de archieven een aantal artikelen over dit onderwerp gevonden. Het meest richtinggevend is op dit moment het bericht van RVO: “paarden die worden ingeschreven in het stamboek, moeten geïdentificeerd zijn met een dekcertificaat of DNA-controle”.

Twee belangrijke kanten aan dit vraagstuk zijn de internationale afspraken in Europees verband, waarmee vrij verkeer van goederen en diensten belangrijk is. Maar ook de eisen die wij in Nederland aan onze hengsten stellen voor het verkrijgen van een deklicentie.

De volgende gevallen doen zich voor met in het buitenland goedgekeurde hengsten die in Nederland actief zijn in de dekdienst, zonder dat ze van het NSPS een licentie hebben ontvangen:

  1. Hengsten in buitenland goedgekeurd en met een buitenlands dekboek
    Deze hengsten worden bij ons als selectiehengst gezien en aangeduid als “intern”. De dekbonnen worden door de hengstenhouder naar het stamboek waar de hengst de licentie heeft verkregen verzonden en vervolgens doorgestuurd naar het NSPS waar het veulen t.z.t in het veulenboek wordt opgenomen. Dit komt ongeveer 300 keer per jaar voor.

 

  1. Hengsten in het buitenland goedgekeurd maar zonder buitenlands dekboek.
    a.Zweden en België: Omdat de hengst niet in het land van goedkeuring verblijft, worden door het buitenlandse stamboek sinds kort geen dekbonnen meer verstrekt.
    b.Verenigd Koninkrijk: Deze gevallen hebben te maken met de Brexit en de gevolgen daarvan. Het SPSBS (“Engelse moederstamboek”) schrijft bij verkoop van de hengst in het buitenland deze niet meer over op de nieuwe eigenaar en verstrekt dan geen dekbonnen meer.

Dit betekent dat de afstammelingen van de hengsten onder 2a. en 2b. niet in ons stamboek kunnen worden opgenomen maar een I&R registratie krijgen. In een aantal                           gevallen zijn fokkers (leden van het NSPS) verrast door deze maatregel en worden hierdoor gedupeerd. Conform het bericht van RVO zou in deze gevallen een DNA controle               moeten plaats vinden voordat een veulenboekpapier kan worden afgegeven.

  1. Hengsten die in Nederland geen deklicentie hebben ontvangen en vervolgens door de Nederlandse eigenaar in het buitenland worden aangeboden, daar wel een licentie ontvangen en daarmee nu in Nederland dekken.
    In feite wordt in dit soort gevallen de selectie die we in Nederland kennen ontweken.

 

Besluit:

Het bestuur is van mening dat de betreffende eigenaar/fokker die gebruik maakt van hengsten die niet over een Nederlandse licentie beschikken, zelf verantwoordelijk is voor het feit of en op welke wijze veulens uit deze dekkingen geregistreerd kunnen worden bij het NSPS volgens de geldende regels. Fokkers dienen zich vooraf goed op de hoogte te stellen van de (on)mogelijkheden die het gebruik maken van een hengst met buitenlandse licentie tot gevolg heeft.

Echter, een aantal van onze leden zijn verrast door maatregelen die buitenlandse stamboeken genomen hebben, gedurende de periode dat deze leden met een buitenlandse hengst gewerkt hebben (zie hierboven onder 2a en 2b). Om deze leden voort te helpen is besloten voor een beperkt aantal gevallen (de lijst betreft momenteel 6 hengsten) een tijdelijke voorziening te treffen. Deze houdt in dat de veulens die geboren worden uit deze hengsten tot maximaal het geboortejaar 2023 geregistreerd zullen worden in het veulenboek zonder extra kosten. Indien nodig zal in voorkomende gevallen DNA-controle verricht worden om de juiste afstamming zeker te stellen. De betreffende hengsteneigenaren zijn hiervan op de hoogte gebracht. Nieuwe gevallen worden vanaf nu niet meer geaccepteerd voor deze tijdelijke voorziening.

Van hengsten, zoals hierboven genoemd onder 1., worden vooralsnog de veulens gewoon geregistreerd zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk.

Met betrekking tot hengsten, zoals hierboven genoemd onder 3., zal in een breder kader nader onderzocht worden hoe hiermee in de toekomst om te gaan. Een mogelijke oplossing kan zijn deze hengsten in Nederland te accepteren en registeren als basishengst. Daarvoor moeten vermoedelijk de regels worden aangepast.

Door corona is er enkele jaren geen internationaal ISPC overleg met onze Europese zusterstamboeken geweest. Uw bestuur is samen met enkele besturen van andere landen actief bezig dit overleg spoedig weer te laten plaatsvinden. Het is wat ons betreft zaak het onderwerp “internationale dekbonnen” snel weer op de agenda te krijgen zodat we voor alle partijen vervelende situaties kunnen voorkomen.